2011.10.19.
08:00

Írta: hokfigyelo

Mi történik a szombathelyi HÖK-ben?

Indulásunk után néhány nappal meg is kaptam az első olvasói levelet. Tartalmát változtatás nélkül teszem közzé: 

Szombathely, Nyugat-Magyarországi Egyetem Hallgatói Önkormányzata, Savaria Egyetemi Központ (SEK): 

T. HÖKFIGYELŐ!

Levelemet a szombathelyi HÖK működésében tapasztalt anomáliák miatt írom nektek.

Hol van itt a hallgatói érdekképviselet, ezért kell az egyharmad?

Kéri Péter a SEK HÖK elnöke kiválóan képviseli a hallgatók érdekeit. Az alábbi táblázatban áttekinthetitek, hogy előfordult 100%-os díjemelés is az idei évben.

 

 

Hogyan működik az érdekképviselet iroda?

Az iroda általában zárva van nincs ügyeletben senki az irodában, és ha akarnánk, sem tudnánk kitől választ kapni a kérdésre, akiket a folyosón megkérdezettek közül, mindenki még csak zárt ajtókat talált. Az igazság az ajtón túl maradt most is, mint mindig.

A Hallgató Önkormányzat vezetője, amint iwiw adatlapja is mutatja, már nem „mai’ motoros, a Hallgatói Önkormányzat tagja már egy évtizede. Fényképei bemutatják milyen egy átlagos HÖK vezető élete nálunk: állandó adriai nyaralások hol Piran hol Montenegró mellett.

Mielőtt még azt gondolnátok, hogy csak az irigység beszél belőlem és azokból a barátaimból, akik ide járnak az egyetemre, és elegük van a HÖK-ből, el kell mondanom, hogy egyáltalán nem az motivált levelem megírásakor, hogy valaki megengedhet magának ilyen életet. Az zavar, hogy miközben az érdekképviselet haldoklik, egyesek évtizedekre bebetonozzák magukat a HÖK-be, és látványosan javulnak az életkörülményeik. A mi kárunkra. Nyilván teljesen normális, hogy a SEK HÖK elnöke bokros teendői mellett tanít, edzősködik a Falco kosárlabda csapatában, vállalkozó, szakkollégiumi titkár és még ki tudja hány lovat ül meg egyszerre. 30 évesen mit keres valaki egy hallgatói önkormányzat élén? 

Tudom, az esetünk nem egyedi. Miközben a kormány szétveri a felsőoktatást, nem tudunk őszintén odaállni a hallgatói érdekképviselet mellé tüntetni vagy tiltakozni, mert látjuk, hogy mi történik az intézményekben. EBBŐL ELÉG VOLT!

 

 

6 komment

Címkék: szombathely sek nyme

A bejegyzés trackback címe:

https://hokfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr933285952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tompysoft 2011.10.19. 14:39:32

Kedves nevét fel nem vállaló posztoló!
"Az iroda általában zárva van nincs ügyeletben senki az irodában"
Te tudod egyáltalán, hol van az iroda??? 7 év alatt talán 5-ször találtam zárva az ajtót. Ha veszed a fáradtságot, és visszamész egy óra múlva, már nyitva lesz. Hidd el, vannak olyan események, amik a teljes HÖK-stáb számára is kötelezőek, ergo senki nincs az irodában...
Ja, persze, névtelenül fikázni könnyű...

tompysoft 2011.10.19. 14:40:54

még valami:
"nem tudunk őszintén odaállni a hallgatói érdekképviselet mellé tüntetni vagy tiltakozni"
Csak egy hete van kiplakátolva az egész épületben, hogy a tegnapi napra mekkora tüntetést szerveztek...
Hehe. Kritika FAIL.

Brianconnais 2011.10.20. 20:39:53

Tisztelt Kommentelő,

1. Ha veszed magadnak a fáradtságot, hogy írogass, akkor írd ki hogy Tisztelt, ne sajnáld az energiát az udvariasságra.
2. Elég érdekesen adja ki magát, hogy ez a komment közvetlenül a tüntetés után jelenik meg. Teljesen általános jelenség sajnos Magyarországon, hogy ha valaki valami mellett vagy ellen felemeli a szavát, akkor azt az ellenoldal (pártállástól függetlenül),azonnal kikezdi. Természetesen olyan indokokkal, amelyek évek óta ismertek, vagy amelyekről az érintett, jelen esetben Péter nem feltétlen tehet. Félreértés ne essék nem akarom őt megvédeni, az az ő dolga, ha tudja. Csak arra szeretnék rámutatni, hogy ezzel a bejegyzéssel a blog írója ugyanarra a szintre süllyed mint a vádlott fél (már ha annak valóban vannak "bűnei"), és elveszti az erkölcsi jogalapját a bíráskodásra. A vége törvényszerűen sárdobálásba torkollik, csak vesztesekkel a csatatéren.
Jó lenne ha egyszer ez a sorozat megszakadna, mert így továbbvisszük ugyanazt az erkölcsi fertőt amit kedves politikusainktól folyamatosan tapasztalunk.

3. Az emelésekről pedig a következő a véleményem: korábban 8 UV. után a hallgatót azonnal kicsapták az egyetemről és még két évre el is tiltották az újrajelentkezéstől. Ahhoz képest az, hogy pénzzel mindent meg lehet váltani még mindig nagyon kellemes helyzet, amin úgy érzem jogosan, változtatni, szigorítani kell. Nevetséges az, hogy évente a földrajzon pl. 60-70 kezdő van és a kimenetnél alig néhány szakdolgozóval találkozunk. A többiek hol vannak? Mit csinálnak a három év alatt??? A Tisztelet Hallgatóknak ezért inkább javaslom hogy a blogolás helyett foglalkozzanak a tanulással! A felsorolt változtatások a rendes hallgatókat, minimális erőfeszítés mellett semmiben nem érintik!
Amúgy meg javaslom figyelmébe az új Felsőoktatási Törvénytervezetet, ahol ennél sokkal cifrább dolgokkal fog találkozni! ...Kéri Péter pont az ellen tüntetett.(és amely tervekkel én még részben egyet is értek)
Anno, amikor hallgató voltam én csak tudományos ösztöndíjért jártam a HÖK irodára. Jó lenne ha ma is mindenki csak ezért járna.
4. Közvetlen tapasztalat, hogy a HÖK iroda mindig elérhető!
5. Ha tenni szeretnél az egyetemedért akkor jelentkezz HÖK képviselőnek és próbáld megváltoztatni az anomáliákat. Tudom, hogy az meg munka, de csak annak van joga szólni bármit is, aki letett valamit az asztalra. Kéri Péter több OTDK konferencián több helyezést is elérve szinte egyedüliként szállította az egyetemnek a dicsőséget az elmúlt években. EZ számít. Ezen múlik a jövője az egyetemnek. Kedves Blogoló, Te eddig mivel öregbítetted az egyetem hírnevét??? Mit tettél az egyetemért a hőzöngésen kívül?

Tisztelettel,

Dr. Benkó Zsolt

TheRoliver 2011.10.20. 21:46:13

Nem akarok én ebbe belefolyni, csak annyiban védem meg a blogolót, hogy bárki szabadon írhat bármit a neten. Maga a blogkészítő csak közölte a levelet, nem az Ő írása. A levélíró meg valószínűleg egy felháborodása miatt közölte, ezt a levelet, ez egy vélemény el kell fogadni, és, hogy mennyi benne az igazság hát... mindeki döntse el maga... akit tudja úgyis tudja, mi hogy megy ott. Valaki most ezt leírta, amit lát. Ez nem feltétlen baj. Ennyi

atomszisza (törölt) 2011.10.21. 11:09:39

Kedves Blogoló!

Természetesen lehet egyéni véleményed a Hallgatói Önkormányzatról. Azt viszont elég szánalmasnak tartom, hogy átmegy az érvelés személyeskedésbe. Mi közöd van Neked ahhoz, hogy a HÖK tagjai mit csinálnak a szabadidejükben? Ki hova megy nyaralni, miket csinál az egyetem mellet, hány éves... A másik, hogy ezekbe az összegekbe a HÖK-tagoknak semmi beleszólásuk nem volt, de persze, ahogy sok minden mást, ezt is rájuk lehet húzni, mindenről ők tehetnek. Nem tudsz melléjük állni a tüntetésekkel kapcsolatban? Fogalmad sincs arról, hogy mennyi energiát és időt igényel egy ilyen rendezvény megszervezése és lebonyolítása. Nyilván a hallgatói érdekképviseletnek ez a feladata, de kérdem én: ha ennyire nem érdekelné őket a hallgatók sorsa, foglalkoznának vele ennyit? Nem lett volna muszáj ezt sem meghirdetni. Sok más egyetem hallgatói önkormányzata még csak a fáradságot sem vette, hogy bármi hasonló lehetőséget biztosítson az egyetemistáinak. Az, hogy Neked személyes problémáid vannak bizonyos tagokkal, szubjektív véleményed, de ettől még nem kellene az egész HÖK-öt ócsárolni.

Üdv.

hokfigyelo 2011.10.31. 11:01:08

Kedves kommentelők!

A Hökfigyelő Blog azért indult, mert tapasztaltunk egy általános elégedetlenséget, a hallgatói érdekképviseletek működése kapcsán. Mint az élet minden területén, hol van alapja ennek - hol nincs. Ez a blogbejegyzés egy hallgató levele alapján született, a benne foglalt állításokat megvizsgáltuk - lehetőségeinkhez mérten - és ezek után döntöttünk a publikálás mellett... A blog szerzői már nem mind hallgatók, és senki nem járt a Nyugat-Magyarországi Egyetemre, úgyhogy azzal vádolni minket, hogy személyes problémánk lenne bárkivel, komoly tévedés...
süti beállítások módosítása