2013.02.21.
19:38

Írta: hokfigyelo

Tóta W: Pistának jó lesz

Pistának jó lesz

Ment-e a bölcsészet által a világ elébb, ha az ELTE BTK ilyen suttyógyerekeket termelt ki vezetőként?

Szólj hozzá!

Címkék: hök ELTE-BTK

2013.02.20.
23:22

Írta: hokfigyelo

Jobbiknevelde

Tiszta víz a pohárba

Szólj hozzá!

2013.02.20.
22:34

Írta: hokfigyelo

Több diák is feljelentést tenne a HÖK-lista ügyében

Többen a rendőrséghez fordulnak az ELTE BTK HÖK által készített listán szereplő diákok közül - mondták el az érintettek lapunknak. Egyesek szerint csak a HÖK, mások szerint politikai pártok is szemezgethettek abból a táblázatból, amelyen a HÖK vezetése az egyetemi gólyatáborba jelentkező diákokról vezetett adatokat.

Nem hamisítvány a nemrégiben kiszivárgott, az ELTE BTK hallgatóinak elérhetőségeit, származását, politikai nézeteit, vallását gyűjtő, a kar hallgatói önkormányzatához köthető lista – állítják a listán szereplő, általunk megkérdezett hallgatók. Szerintük jobbára hitelesek a rajta szereplő telefonszámok, címek és egyéb adatok, azt olyanok állíthatták össze, akik kapcsolatba kerültek a hallgatókkal, hozzáférhettek a személyes adataikhoz. Korábban a HÖK azzal védekezett, hogy a listát meghamisították, utólag írták bele a kényes adatokat. Az áldozatok beszámolói viszont arra utalnak, hogy nem ötletszerűen írták a jellemzéseket.

Szólj hozzá!

Címkék: listázás HVG

2013.02.20.
22:10

Írta: hokfigyelo

Újra itt a HÖK Figyelő!

Az elmúlt napok eseményei után úgy döntöttünk, újraindul a HÖK Figyelőt. Ohh yeah.. Ugye nem lepődött meg senki a náci ELTE BTK HÖK listáin? Mi szóltunk! A restart előtt a vádirat kedvéért összegyűjtenénk mi is történt az elmúlt napokban. Címszavakban:

Éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata (HÖK).

Újabb egyetemi lista: a Semmelweisen sem kímélték a lányokat

Listázás: felfüggesztették az ELTE BTK HÖK működését

3 komment

Címkék: listázás HÖOK ELTE-BTK

2012.10.22.
21:37

Írta: hokfigyelo

Ki a f***om az a Nagy Dávid?

A Hosszúlépés blog legfrissebb bejegyzésének szerzője, akár a fenti címet is adhatta volna legfrissebb postjának, de a balliberális utánpótlás mindig is sokkal töketlenebb kulturáltabb volt, mint a szart fröcsögő jobber blogger közösség... Pedig Nagy Dávid nem érdemel minimális tiszteletet sem. De ki a faszom az a Nagy Dávid?

1319622371_navracsics_es_nagy_david_sajttaj.jpg

4 komment

Címkék: höok nagy dávid

2012.06.27.
22:31

Írta: hokfigyelo

ELTE BTK HÖK és a Jobbik

Ezt a nem is túl vicces videót ma kaptuk. Összefonódások a náci Jobbik és az ELTE BTK hallgatói önkormányzata között.

2 komment

Címkék: jobbik elte

2012.02.20.
11:35

Írta: hokfigyelo

Mit keres a HÖOK a Fidelitas rendezvényén?

De tényleg... Régen jelentkeztünk már, az utolsó bejegyzésünk óta lett tandíj, és jelentősen csökkentették a hallgatói keretlétszámokat. Két vérszegény tiltakozó akciót láthattunk, az egyiket a HÖOK szervezete - leadminisztrálandó az érdek-képviseleti kötelezettségeit - a másikat pedig az általunk egyébként kedvelt Hallgatói Hálózat.

Megy minden tovább a maga útján. Vesztesnek rövid távon a most végzős középiskolások tűnnek, de ha távolabbra tekintünk, komoly társadalmi költségei lesznek ennek a döntésnek. Elemezték ezt sokan, nem is feladatunk most ezzel foglalkozni, viszont a HÖOK teljesen impotens viselkedése vérlázító.

Miért is csodálkoznánk ezek után, hogy a HÖOK elnöke részt vett a Fidelitas Választmányának ülésén?

A Fidelitas választmányi elnöke szólt arról, hogy a pécsi választmányi ülés vendége volt Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és Andrew Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, ők a területüket érintő témákról tartottak előadást. - 168 Óra Online

Nagy Dávid érdekes formáját választotta a tiltakozásnak. Miután elfogadták az új felsőoktatási törvényt, a HÖOK kussolt. Közben jól elleveleztek Kunhalmi Ágnes szocialista oktatáspolitikussal, egy kis "elmúltnyolcévezés" mindenre megoldás. Ezek után sikerült még előadást tartani a Fidelitas tagjainak, akik feltehetően ezek után hangosan fognak tiltakozni a felsőoktatási törvény ellen... Vagy nem?

14 komment

2011.11.05.
13:12

Írta: hokfigyelo

NYME-HÖK nyílt levél

Levelet kaptunk, egyenesen az NYME-HÖK elnöke kéri a Hökfigyelő blogot korrekt tájékoztatásra. Levelüket változtatás nélkül hozzuk le, azonban sajnálattal jelezzük, hogy nagyon kerestük a levélben a magyarázatot erre e bejegyzésre - de nem találtuk...

Arra felhívnánk a figyelmét mindenkinek, hogy a jogszerűség nem magyarázata, az etikátlan viselkedésnek, levélíróink minden esetben ez utóbbit fájlalták.

Az elmúlt hetekben a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának Hallgatói Önkormányzatáról megjelent cikkek és blogbejegyzések után az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökeként kötelességemnek érzem, hogy a hiteles tájékoztatás és mindkét oldal véleményének kommunikálása érdekében ezzel a nyilatkozattal reagáljak a névtelen vádak megfogalmazóinak állításaira.

Egyetemünkön a HÖK az intézmény legmagasabb döntéshozó szerve – a Szenátus – által is elfogadott Alapszabály szerint működik. A hallgatói képviselet alapvetése, hogy minden hallgató egyszerre választó és választható, tehát az első éves „gólya”, és az ötödik diplomáját szerző középkorú társa ugyanúgy indulhat a választásokon, és ugyanannyit ér a szavazata.

Az tehát, hogy a hallgatók támogatását élvezve valaki mennyi idősen kerül be a képviseletbe, nem tekinthető problémának. Sok esetben a tanulmányi évei tekintetében tapasztaltabb hallgató sokkal sikeresebb munkavégzésre képes: több a tapasztalata az egyetemen, jobban ismeri a szervezet felépítését, a döntési mechanizmusokat.

A megfelelő, és jogszerű munkavégzés biztosítása és nyomon követése az Ellenőrző Bizottság feladata, melynek elnöke és alelnökei többek között a választásokat is felügyelik. Ennek köszönhető, hogy nem működhet egy „hely átadása”, hiszen a hallgatók szavazatai alapján kerülhet csak be valaki a képviselők közé.

A HÖK-ben végzett munka mellett természetesen más tevékenység is végezhető. Napjainkban a diákmunka, a párhuzamosan végzett gyakornoki állás, vagy éppen a demonstrátori, vagy szakkollégiumi tisztség mindennapos, és természetes jelenség. Amíg ez nem válik az érdekképviseleti tevékenység kárára, úgy gondolom, senki nem vonható felelősségre miatta.

Az érdekképviseleti munkába természetesen beletartozik az is, hogy a hallgatók anyagi terheinek könnyítése érdekében igyekszünk elfogadható szinten tartani a felmerülő költségeket. A nehéz gazdasági környezet azonban az intézményeket is megviseli, így többletforrásra van szükségük. A cikkek által megemlített díjemelkedés ráadásul a pótdíjakra, különeljárási összegekre vonatkozik, mely csak akkor érinti az egyetemistát, ha a szabályzatban előírt kötelességeinek nem tesz eleget.

Szombathelyi kollégáim sikeres munkáját és megfelelő hozzáállását kiválóan tükrözi az, hogy évek óta összeszokott csapatként, közös célok érdekében együtt dolgozva érik el azt, hogy társaik többsége őket támogatja a Hallgatói Önkormányzati választásokon. Amennyiben valaki elégedetlen a mostani állapottal, annak adott a lehetőség az indulásra, ha valóban ekkora problémák merülnek fel – és nem csupán személyes ellentét van a háttérben -, garantálható a támogatottság.

Az EHÖK elnökeként ezúton is szeretnék teljes vállszélességgel kiállni mostani munkatársaim mellett, és garantálni mindenki számára, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetemen a Hallgatói Önkormányzat valóban a hallgatókért működik. A kritikák megfogalmazóit pedig megkérném arra, hogy nyilvános elérhetőségeim valamelyikén nevüket felvállalva jelentkezzenek, és próbáljunk meg közösen megoldást találni vélt vagy valós problémáikra.
 

Szólj hozzá!

2011.10.31.
11:11

Írta: hokfigyelo

Kihasznált gólyák, kihasznált hallgatók

A fenti címmel érkezett hozzánk újra Szombathelyről egy levél. A levél írója egy érdekes összefonódást talált egy cég és a helyi HÖK képviselői között. Tudjuk, hogy ilyet nem csak a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában lehet találni, úgyhogy ezúton is arra buzdítjuk olvasóinkat, küldjenek még több hasonló információt, az ország bármely pontjáról.

Tisztelt Hökfigyelő!

Amikor a Hökre gondolok összerándul a gyomrom, valami nem működik valami nem működhet, ha kari vezetőink ilyenek. A gólyatábor folyamán az egység csomagban kaptunk szolárium bérletet, ami kedvezményesként volt feltüntetve. Legelőször azt nem értettem, egy gólyatáborban minek szolárium, amikor itt az ismerkedésről és a csapatjátékról kellene szólnia mindennek. 3 Kreditet kapott aki lement szolizni és ezért fizetni kellett, nem értettem, hogy miért kell ezzel is bajlódni. Mire jó ez?

Azt meg végképp nem értettem, mit keres a bérleten a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Hallgatói Önkormányzatának a pecsétje. Ki az a rejtélyes M. L.? Ha megnézem a HÖK oldalát semmiféle M. L. –t nem találok. Hogyan juthatott hozzá a pecséthez M. L.? Tudomásom szerint, ezzel csak a Hök vezetői pecsételhetnek, és írhatnak alá! Ki élhetett ezzel vissza, ki használhatta fel saját céljára a hallgatókat? Ki és kik használhatják fel saját meggazdagodásukra a hallgatókat? Kik lehetne a Kála Szépségszalon tulajdonosai? Kik azok akik benyomultak az egyetem gazdasági életterébe, mint egy polip, amely kinyújtja az egyik karját, majd a többivel is húz magához mindent.

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely korrupció nyme sek

2011.10.19.
11:56

Írta: hokfigyelo

Még mindig Szombathely

Egy újabb olvasói levél Szombathelyről. Tegnap a debreceni botrány kapcsán is jelentkezett egy hallgató újabb részletekkel, még kértünk tőle információt, ha megérkezik, közöljük az Ő levelét is.  Várjuk továbbra is az információkat!

Tisztelt Hökfigyelő!

A SEK-es végzős hallgatója vagyok, az előző bejegyzés kapcsán néhány észrevételt szeretnék megosztani, ami főiskolás éveim alatt többször felháborított!

BTK-s hallgató vagyok és szemtanúja voltam több hök választásnak, elsős koromban elgondolkodtam, hogy én is hök tag legyek, de rájöttem, hogy nem tartozom a megfelelő körökhöz illetve nincs meg a megfelelő hátszelem. A BTK-HÖK ex-elnöke Kiss Csaba volt több évig, őt a barátnője, Fekete Timi váltotta, aki szintén az MNSK hallgatója, de mivel egy hallgató több karhoz is tartozik - a szakpárok miatt – így nálunk megtörténhetett, hogy másik karról jött az új kari hök elnök. 

A választásokon mindig egy pozícióra egy ember adta be a jelölését, tehát még választási lehetőségünk sem volt. Persze az egész levelemnek a lényege, hogy mi is történt a fent említett ex BTK hök vezérrel…? Most ő lett az ellenőrző bizottság ásza. Most akkor hogy van ez az érdekképviselet? A barátnőmet ellenőrzöm vagy csak jelképesen asszisztálok a semmihez?

Ne haragudjatok, de nagyon dühít, hogy az igazság ennyire meg tud hasonulni és a megrészegült hatalomvágy miatt mi hallgatók isszuk meg az elcseszett hallgatói képviselet kudarcának a levét.

A leírtak feketén fehéren fent vannak a SEK HÖK weblapján.

Nem irigylem a HÖKÖS bábuktól a havi 60-80 ezres gázsit, sem a sikert, csak azt várom ettől a „szellemi műhelytől”, hogy adjon is vissza valamit cserébe az 5. szemeszterért, amiért én ezt az intézményt választottam.

Gratulálok a weboldalhoz, remélem javít valamelyest a megromlott helyzeten.

Üdv:

btk-s hallgató

1 komment

Címkék: szombathely sek nyme

2011.10.19.
08:00

Írta: hokfigyelo

Mi történik a szombathelyi HÖK-ben?

Indulásunk után néhány nappal meg is kaptam az első olvasói levelet. Tartalmát változtatás nélkül teszem közzé: 

Szombathely, Nyugat-Magyarországi Egyetem Hallgatói Önkormányzata, Savaria Egyetemi Központ (SEK): 

T. HÖKFIGYELŐ!

Levelemet a szombathelyi HÖK működésében tapasztalt anomáliák miatt írom nektek.

Hol van itt a hallgatói érdekképviselet, ezért kell az egyharmad?

Kéri Péter a SEK HÖK elnöke kiválóan képviseli a hallgatók érdekeit. Az alábbi táblázatban áttekinthetitek, hogy előfordult 100%-os díjemelés is az idei évben.

 

6 komment

Címkék: szombathely sek nyme

2011.10.17.
21:01

Írta: hokfigyelo

Hök-botrány a Debreceni Egyetemen?

Választási csalást sugalló levelet kapott szerkesztőségünk, amiben felteszi szerzője a kérdést, hogy kerülhet be a hallgatói önkormányzatba olyan tag, aki 7 éve végzi az egyetemet.

Október 3. és 7. között zajlott a Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Karán a hallgatói önkormányzat képviselőinek választása. A szavazást a "nagy HÖK" (a kari HÖK-ök fölött álló Egyetemi HÖK) "felügyelte", melynek élén lassan tíz éve már Körösparti Péter áll (aki egyébként a HÖOK alelnöke is). Október 9-én, vasárnap az eredmény is megszületett, amit a Kar hallgatói csodálkozással fogadtak. Csodálkoztak, mert az általuk favorizált, korrekt és népszerű hallgatók nem kerültek be. Nem kerültek be azok, akik a hallgatóknak az életét már a gólyatáborban is segítette (instruktorok).

Nem kerültek be azok, akik a hallgatói életben, a rendezvények szervezésében már évek óta segédkeznek. Nem kerültek be azok, akik a tanulmányi ügyekben, szociális eljárásokban hallgatótársaikat többször kisegítették. Felvetődik a kérdés, hogy akkor vajon ki került be, kiknek gyűlt össze a legtöbb szavazat!? Bekerült az, aki már hetedik éve próbálja elvégezni az egyetemet (eddig sikertelenül) és a 7 éve alatt semmilyen hallgatói életben nem vett részt! (vajon ki szavazott rá???) Bekerült az, aki feladatára, kötelességére legyintve otthagyta a gólyatábort, ezzel cserbenhagyva és magára haragítva hallgatótársait! (vajon ki szavazott rá)

Bekerült az, aki már egyszer volt HÖK-ös, de akkor megbízhatatlan volt, anyagi kárt okozott a szervezetnek, ezért az akkori tagok megkérték lépjen ki!(vajon rá ki szavazott?) És bekerült az, aki ezelőtt egy másik kar hallgatója volt. A BTK-ra járt, hogy hogy nem, éppen arra a karra, amelyre a "nagy hök" elnöke is. Vajon rá ki szavazott, mikor a Közgáz épületében talán még csak a büfében járt, hiszen az elmúlt félév(ek)ben passzív hallgatói jogviszonya volt!

Hogy választási csalás történt-e, én nem tudom, ezt mindenki döntse el saját maga, de hogy az eredmény felettébb érdekes az biztos! A közgazdász hallgatók többsége eldöntötte mit gondol a választásról és döntésének hangot is ad aláírásával, vagy tüntetéssel! Ma délután 2 órakor(október 11. 14:00) demonstrációt tartanak az egyetem főépülete előtt, a szerintük igazságtalan és érvénytelen szavazás ellen, majd átvonulnak az Egyetemi HÖK irodához, ahol vezetőjük egy petíciót fog átnyújtani Körösparti Péternek. Ezt a petíciót megpróbálják a rektornak is átadni.

Választási csalás történt? Én nem mondom, hogy igen, de mindenestre a "nagy HÖK"-nek igencsak kedvez ez az eredmény. Az már pedig egy másik kérdés, hogy a választásokat szabályozó Egyetemi HÖK alapszabálya idejétmúlt és korrupcióra ad lehetőséget, hiszen például az urnát éppen az EHÖK irodában tartják esténként, de ezenkívül még több sarkalatos pontja is van a szabályzatnak.

Nem állítja senki, hogy a kommunista időkre hajazó választás történt, de a hallgatók igenis megkérdőjelezik az eredményt és ezzel kirobbant egy újabb hallgatói botrány!

M. P.

Forrás: civishír

Szólj hozzá!

Címkék: debrecen csalás civishír

2011.10.07.
14:59

Írta: hokfigyelo

Gratulálunk a frissen megválasztott Corvinus EHÖK elnöknek

Az egyedüli jelölt Kiss Dávid lett a Corvinus EHÖK elnöke. A hallgatók úgy tűnik nem veszik be a magyarázkodást ;)

Szólj hozzá!

2011.10.04.
13:17

Írta: hokfigyelo

Korábban írták VI.

..Ígértem, hogy visszatérünk még a HÖK-re, azaz a hallgatói önkormányzatra. Nos, lássuk mit mondanak a diákok. "A hatalommal abszolút visszaélnek. Elsősként még naiv voltam, de az évek során világossá vált, hogy mi a helyzet. Jelentkeztem a HÖK-be, és a bekerülésem után nem sokkal egy belső ember privát beszélgetésben diadalittasan számolt be az egyetemi sikkasztásairól."
Az pedig egy mindenen túlmutató kérdés, hogy az önkormányzatba való bekerülésnél szavazni kell és "nincs olyan kar, ahol ne hamisítanák meg az eredményeket".

A legkeményebb része a diónak még talán csak most jön. "Sok embernek felajánlják, hogy kérvényezzen szociális támogatást és ők elintézik, hogy kapjon. Cserébe csak százalékot kell fizetnie belőle." Ez már tényleg gyomorforgató. Azok a diákok, akik meg nehéz helyzetből jönnek, sokszor nem kapnak semmit, más pedig az állam pénzét lenyúlja, és abból finanszírozza a szórakozását...

A teljes cikk a bulvaros.hu oldalon elolvasható.

Szólj hozzá!

Címkék: höok bulvaros.hu

2011.10.04.
13:14

Írta: hokfigyelo

Korábban írták V.

Az ehök örök

...A szervezők Hetesi Erzsébet dékán hozzájárulásával tartottak egy sajtótájékoztatót a GTK aulájában, de nem tudták röviden és pontosan elmagyarázni, mi a bajuk a hallgatói önkormányzat eddigi működésével. A választások bonyolult rendszere, a pénzhez és a hatalomhoz való hozzáférésnek a külső ellenőrzés elől rejtve maradó módozatai nehezen kommunikálhatók.

Információk helyett mendemondák vannak – közéleti ösztöndíj címén kifizetett összegekről vagy arról, hogy ezek egy részét visszakérik, akik odaítélik. Mások tudni vélik, hogy a diákújságok nyomdai költségeiben lehet elrejteni később magánzsebbe jutó pénzeket. Az egyik karon jelentkezett egy magánvállalkozó, hogy egy hallgatói rendezvényre való ételszállításért kenőpénzt kértek tőle. De aki benne volt az érdekképviseletben, nem beszél: attól tart, akár egy pár száz forintos számla nélküli költés miatt maga is bajba kerülhet.

Egyes források szerint az elmúlt évtizedben az SZTE-n a döntéshozatal fokozatosan a zárt tömbként, egységesen fellépő hallgatói képviselet foglyává vált. Az egyetem legfőbb döntéshozó szervébe, a szenátusba a tagok egyharmadát a hallgatói önkormányzat delegálja. A karok közti eltérő érdekek miatt a többi szenátustag között ritka a teljes egyetértés, így kétharmados többséget gyakorlatilag csak a hallgatók támogatásával lehet elérni. Ők pedig az elmúlt években egyre nagyobb árat szabtak a szavazataiknak: a belső szabályozás fokozatos megváltoztatását, amelyben mind jobban kiterjesztik jogaikat.

Az ehök tisztségviselőit csak látszólag választják demokratikusan, alulról induló, nyílt versenyben – valójában olyan rendszer épült ki, amelyben az ehök elnökének kezében fut össze szinte minden ellenőrzési lehetőség. Noha a felsőoktatási törvény (ftv.) szerint az egyetem törvényes működéséért a rektor felel, az ehök által delegált képviselők kicsikarták azt az abszurd szabályozást, hogy hök-választások ügyében a rektornak nincs joga a törvényességi ellenőrzési kötelezettségét gyakorolni. Ez a szabály a szenátus többségének jóváhagyásával belekerült az egyetem szervezeti és működési szabályzatába, sőt a szenátus még azt is elfogadta, hogy csak az ehök egyetértésével lehet megváltoztatni.

Az egyetemi honlapon fellelhető szabályzatokat áttekintve kiderül: az ehök legfőbb szerve a választmány – az ehök elnöke egyben a választmánynak is elnöke. A választmány többségét a kari hökök által delegált képviselők teszik ki. Az ő személyükre a kari hök elnöke tesz javaslatot – a kari hök elnökének személyére viszont az ehök elnöke. Ugyancsak az ehök elnöke tesz javaslatot a nem nappali tagozatos képzésben részt vevők három képviselőjére. Tagja még az ehök-választmánynak az ehök elnökének általános, illetve gazdasági helyettese, akiknek a személyére úgyszintén az ehök elnöke tesz javaslatot...

Teljes cikk a szegedi EHÖK működéséről a Nol.hu-n olvasható.

Egy héttel korábbi cikk a témában: Közjegyzőt az urnához!

Szólj hozzá! · 2 trackback

Címkék: szeged höok nol.hu

2011.10.04.
13:09

Írta: hokfigyelo

Korábban írták IV.

HÖK, avagy a politikai élet iskolája

A legtöbb felsőoktatási intézményben külön kaszt a hallgatói érdekképviseletek tagjaié: annak gyakorlati iskolája, hogyan kell a pénzzel és a hatalommal bánni. Van olyan város, amelyet az egykori jogi kari hök irányít, szinte teljhatalommal.

Mivel a hallgatókon múlnak a legfontosabb személyi kérdések, rektorválasztás esetén zsarolhatják a jelölteket.

Ha egy jelölt van, akkor azzal, hogy nem szavazzák meg, ha pedig több jelölt van, akkor azzal, hogy arra szavaznak, aki az egyetemen belül nagyobb pénzügyi döntési lehetőségeket ad nekik. Óriási pénzekről van szó, egy nagy egyetem több pénzből gazdálkodik, mint egy megyei jogú város.

A hallgatói önkormányzatok a legtöbb helyen befolyásuk alá vonták a diákjóléti szolgáltatásokat. Klubokat, szórakozóhelyeket, büféket üzemeltetnek, vagy döntenek az üzemeltető személyéről.

A hallgatói önkormányzatok a legtöbb helyen szigorúan zárt csoportot képeznek.

Tagjaik gyakran „örök egyetemisták”, némelyikük a második-harmadik szakjára jár....

A teljes cikk a Nol.hu oldalán olvasóható.

Szólj hozzá!

Címkék: korrupció höok hök nol.hu

2011.10.04.
13:01

Írta: hokfigyelo

Korábban írták III.

Az alábbi írás a Véleményvezér blogon jelent meg:

...Elsőre jogosabbnak tűnnek azok a kritikák, miszerint súlyosan sértheti a hallgatókat, ha ezentúl alig lesz beleszólásuk az egyetem ügyeibe – a valóság ezzel szemben az, hogy a hallgatóknak eddig gyakorlatilag semmilyen beleszólása nem volt. Az őket névleg képviselő hallgatói önkormányzatok (HÖK) ugyanis szinte kivétel nélkül mindenütt a karrierépítésre és a személyes érdek képviseletére szolgáló intézmények, vagyis egy az egyben a KISZ utódai.

A különféle döntéshozó testületekben való egyharmados szavazati arányuk a valóságban nem a hallgatói szempont érvényesítésére és az oktatói kar kontrolljára szolgál, hanem egyrészt a mutyikból való részesedésre, másrészt a támogató szavazatokért járó ellentételezés kikényszerítésére. A HÖK vezetőit, akik most attól rettegnek, hogy a professzorok „élet-halál uraivá” fognak válni, valahogy nem igazán hallottuk kiabálni például akkor, amikor a rektorok nem voltak hajlandóak nyilvánosságra hozni – mint kiderült – pofátlanul magas fizetésüket. Persze, cserébe az egyetemi, főiskolai vezetők sem szokták kommentálni, amikor napvilágra kerül, hogy az intézmény egy-egy HÖK-ös cégétől vásárolja a fehér kesztyűket vagy a talársapkákat. Az ösztöndíjak és szociális juttatások elosztásába való beleszólás pedig számos helyen a bosszúállás, a korrupció és a klientúraépítés, valamint a politikai befolyásszerzés terepe.

Ahogy a régi KISZ-vezérekből, úgy érdekes módon a rendszerváltozás után majd’ mindegyik országos hallgatói vezetőből is minimum minisztériumi tanácsadó, főosztályvezető vagy államtitkár lett. De HÖK-ös volt Almássy Kornél, Oszkó Péter és Wintermantel Zsolt is. Persze, arányuk a Jobbik-frakcióban a legmagasabb: nem csak a párt alapítói és vezetői jöttek szinte kivétel nélkül a HÖK-ből, de az ifjabb titánok, például Staudt Gábor vagy Szávay István is az ELTE karain voltak HÖK-elnökök.

 

A cikkhez szavazást is csatoltak, melynek végeredménye az alábbi lett:

Szólj hozzá!

Címkék: höok véleményvezér

2011.10.04.
12:54

Írta: hokfigyelo

Korábban írták II.

Hova jutottak a HÖOK vezetői? Az Igenhír magazin 2008-as gyűjtése.

 

Kattints a nagyobb képért

Szólj hozzá!

Címkék: höok igenhír magazin

2011.10.04.
12:45

Írta: hokfigyelo

Korábban írták I.

Az alábbi cikk a Figyelőben jelent meg, 2006-ban: 

Ma a felsőoktatási intézmények nagy részében a szociális támogatások, az ösztöndíjak elosztásáért a hallgatói önkormányzatok (hök) felelnek. Az elosztási rendszer átláthatatlan, ellenőrizhetetlen, néhány hökben a tagok a pénzlenyúlásra szakosodtak. Pedig a tandíj bevezetésével a támogatási rendszer szerepe nagyon fontos lesz.

Alig van olyan főiskolát, egyetemet végzett ember, aki ne tudna hökös botrányról mesélni. Az egyik leggyakoribb panasz, melyről több főiskolás és egyetemista hallgató informátorunk is beszámolt, hogy az önkormányzati tisztségviselők – mivel a szociális támogatások fölött ők döntenek - szemeszterről-szemeszterre felkerülnek a szociális támogatásra jogosultak listájára, mi több sokszor igen előkelő helyre, a lajstrom elejére – szociális helyzetüktől függetlenül...
.... A Budapesti Corvinus Egyetemen például az egyetemi rendezvények, így a Közgáz Egyetemi Napok és az úgynevezett Felező bulik szervezését egy Fashion Faces névre hallgató betéti társaság látta el. A Cégbírósági bejegyzések szerint a bt. tagjai – látszólag – nem kifejezett üzletemberek, valamennyien a Corvinus hallgatói, illetve egyikük az egyetem önkormányzatának többször újraválasztott tagja, majd elnöke, Stróbl Pétert. Közös nevező még az azonos üzleti érdekeltségen és az exközgázos múlton kívül, hogy a tagok valamennyien összeférhetőnek tartják szerződni egy olyan szervezettel, melynek vezetője egyben a cég tulajdonosa is....
...A pénzekkel, kiadásokkal el kell számolni az igazgatóságnak vagy a tanulmányi osztálynak, de a tételeket nem ellenőrzik, nyilatkozott a FigyelőNetnek egy egykori főiskolai hökelnök. Senki nem néz utána, hogy a kirándulásra vagy a gyárlátogatásra kiutalt pénz mögött valóban volt-e gyárlátogatás vagy túra. Emellett, miután a hök az egyetemet érintő számos kérdésben egyetértési joggal bír, vagyis egyes intézkedések végrehajtását megnehezítheti, ha ellene voksol, az intézményi és önkormányzati vezetők összejátszanak, kéz kezet mos alapon dolgoznak...

 

A teljes cikk itt olvasható. Változott bármi 2006 óta?

Szólj hozzá!

Címkék: korrupció hök

2011.10.04.
11:39

Írta: hokfigyelo

Beköszöntő

Azt figyeltem meg, hogy a többségnek összerándul a gyomra, ha a Hallgatói Önkormányzatok (HÖK) neve elhangzik egy beszélgetésben. Mindenkinek van egy története. Akik bekerültek és tagjai lettek a rendszerváltás óta épülő kasztnak, amely egy időben a nagypolitika előszobájaként is funkcionált, vérmesen kiállnak a hallgatói jogok védelmének intézményéért. Többségben azonban azok vannak, akik kimaradtak, vagy sosem akartak tagjai lenni, vagy nem találták meg a megfelelő segget, vagy egyszerűen csak elegük lett. Nekik szól ez a blog.

 

Egy biztos. Általánosítani nem szeretnénk. Nem minden HÖK korrupt, nem minden HÖK tag vesz 2-3 év után autót és lakást a főiskolán/egyetemen összekuporgatott ösztöndíjból összelopott pénzből, sőt még azt sem állítjuk, hogy a többségük ilyen.

Ezt a blogot azért indítottuk, hogy összegyűjtsük azokat az arcpirító dolgokat, amik oda vezettek, hogy a hallgatók nagy része elégedetlen az érdekképviselettel. Mielőtt bárki a kutatásokat kérné rajtunk számon, javasoljuk, nézzen utána milyen részvétellel zajlik le egy-egy felsőoktatási intézményben a tisztújítás. Van, ahol ajándékot FIZETNEK a szavazásért, tehát még ez is félrevezető lehet, de majd írunk erről is...

Természetesen nem rendelkezünk végeláthatatlan mennyiségű anyaggal, ezért kérjük, küldjétek el TI is, ha van egy jó storytok.

Korrupt gecik, lehet reszketni! Akinek pedig nincs félnivalója, jó szórakozást!

Szólj hozzá!

Címkék: beköszöntő