2013.02.20.
22:34

Írta: hokfigyelo

Több diák is feljelentést tenne a HÖK-lista ügyében

Többen a rendőrséghez fordulnak az ELTE BTK HÖK által készített listán szereplő diákok közül - mondták el az érintettek lapunknak. Egyesek szerint csak a HÖK, mások szerint politikai pártok is szemezgethettek abból a táblázatból, amelyen a HÖK vezetése az egyetemi gólyatáborba jelentkező diákokról vezetett adatokat.

Nem hamisítvány a nemrégiben kiszivárgott, az ELTE BTK hallgatóinak elérhetőségeit, származását, politikai nézeteit, vallását gyűjtő, a kar hallgatói önkormányzatához köthető lista – állítják a listán szereplő, általunk megkérdezett hallgatók. Szerintük jobbára hitelesek a rajta szereplő telefonszámok, címek és egyéb adatok, azt olyanok állíthatták össze, akik kapcsolatba kerültek a hallgatókkal, hozzáférhettek a személyes adataikhoz. Korábban a HÖK azzal védekezett, hogy a listát meghamisították, utólag írták bele a kényes adatokat. Az áldozatok beszámolói viszont arra utalnak, hogy nem ötletszerűen írták a jellemzéseket.

A lista teljes egészében felkerült a netre, és lapunk is hozzájutott, ezért több hallgatót is felhívtunk, hogy megtudjuk, tudnak-e arról, hogy szerepelnek az Excel-táblán, és terveznek-e lépni valamit az ügyben. A táblázatban szereplő jellemzéseken többen felháborodtak, és többen is feljentést sürgetnek az ügyben. „Be kellene perelni azokat, akik listákat írtak rólunk” – mondta egy neve elhallgatását kérő diák a hvg.hu-nak. A BTK-s hallgató egyébként nem emlékszik arra, hogy rákérdeztek volna származására vagy politikai hovatartozására, a listán mégis szerepelnek ezekkel kapcsolatban információk. Őt a következőkkel „jellemezték”: „butácska, de okosnak akar tűnni és nem is szép”.

Voltak pontatlanságok

„Szégyen és gyalázat, ami történt, bár nem hiszem, hogy bármi következménye lesz a HÖK-ös vezetőkre nézve az, hogy nyilvánosságra került a lista” – mondta egy keleti nyelvek és kultúrák-újgörög szakos, volt hallgató. Az exdiák nem tenne feljelentést, de úgy gondolja, hogy senkinek nem lett volna szabad ezekkel az adatokkal visszaélnie. Ő róla csak annyit írtak, hogy „jól néz ki”.

Egy másik, nevét elhallgatni kívánó diák elmondta, hogy nem tartja korrektnek a jellemzéseket, de feljelentést nem tenne. Róla annyi szerepelt, hogy „bulizós alkat”. Ugyancsak egy névtelenül nyilatkozó diák szerint felháborító, hogy jellemzéseket írtak róluk. Ráadásul róla téves információ szerepel a listán: azt írták róla, hogy „aranyos pázmányos kiscsaj” – „sosem jártam a Pázmányra” – mondta a hvg.hu-nak. Volt olyan, aki azon háborodott fel, hogy olyan adat került a listára róla, amit nem mondott senkinek és a közösségi adatlapján sem volt rajta – nem tudja, honnan tudták meg, melyik gyülekezetbe járt, feljelentést ennek ellenére ő sem kíván tenni.

„Forma a csaj adom”- szerepel egy általunk megkérdezett diákról. Ő elmondta, hogy tisztességtelennek tartja a jellemzéseket, jogi útra azonban ő sem terelné az ügyet. „Nem jutott volna eszembe a gólyatáborban, hogy ilyeneket írnak rólunk. Többeket is ismerek a HÖK-ben, de szerintem ők sem tudnak ezekről a listákról” – mondta egy anglisztika-amerikanisztika szakos diák a hvg.hu-nak. Nem kívánta kommentálni jellemzését, amelyben az szerepel, hogy „biztos ratyi”.

"Jobboldali közösség"

Egy magyar szakos hallgatóról, azt írják, hogy „egy hétig önkéntes a dévai árvaházban és még szép is”. Szerinte a HÖK-ösök ez alapján választottak ki hallgatókat, akiket tagnak kértek el, erre kellettek a jellemzések. „Tőlünk két fiút is megkerestek, egyikük később ki is lépett a diákszervezetből, mert nem akart tagja lenni egy ennyire jobboldali közösségnek” – mondta. A diáklány sem kíván egyébként feljelentést tenni, annak ellenére, hogy felháborítónak tartja a történteket.

„Ajjaj, fel ne vágja az ereit” – írják az egyik volt diákról. A nevét elhallgatni kívánó exhallgató szeretne feljelentést tenni, de egyelőre nem tudja, kik ellen, mivel nincs arról információja, hogy ki készítette a listát. Egy évig egyébként ő is tagja volt a BTK HÖK-nek, de nem tudott a jellemzések készítéséről. Elmondta, hogy a gólyatáborban nem tettek fel kérdéseket politikai hovatartozásukkal kapcsolatban a szervezők, de arra kíváncsiak voltak, hogy honnan jöttek és mi az érdeklődésük. Szerinte is a lista alapján szemezgették az embereket, hogy ki kerüljön be a Hallgatói Önkormányzatba.

Gólyatáborban nem politizáltak

„Nem tudtam erről, de nagyon gáz, ami történt” – mondta a listán „ajjaj, fel ne vágja az ereit” címszóval szereplő romanisztika-francia-szakos lány. Mint mondta, tenne feljelentést, de csak ha kiderül, kik írhatták bele a kényesebb adatokat (a listán a megjegyzések között Stummer János, az ELTE jelenlegi tanára, jobbikos képviselő és a Magyar Tavasz Mozgalom elnöke, Ribling Tamás és egy bizonyos Pista, feltehetően Szávay István nevére szerepelnek utalások), hiszen nem akarná kollektíven büntetni a Hallgatói Önkormányzatot. „A gólyatáborban politikai nézetekről nem volt szó, csak szemezgették az embereket, olyan adatokat kérdeztek, hogy ki hova járt, hova valósi. Egy évig én is voltam HÖK-ös, de nem tudtam róla, hogy ilyen listák készültek” – mondta.

A „szegedi hökös újság munkatársa volt, amúgy cicus és kutyus” címszavakkal jellemzett hallgató szerint „ha ilyen stílusban írnak, nagyon nagy baj”, különösen, ha a hallgatók politikai nézeteit is megpróbálták kideríteni. „Verik a mellüket, hogy értünk dolgoznak, de hát nagyon nem, sőt ellenünk” – fogalmazott az akkori HÖK-vezetéssel kapcsolatban. Elképzelhetőnek tartja, hogy egyes ismerőseit e miatt a lista miatt nem vették fel a HÖK-be, bár hozzátette, ismer olyan HÖK-öst, akiről nem tudja feltételezni, hogy ilyen listát készítettek volna. A „listázókat” azonban feljelentené, bár nem ismeri a pontos jogszabályokat, viszont elvárná, hogy a felelősök „kérjenek bocsánatot és legyen az ügynek büntetőjogi következménye”.

„Soha életemben nem tapasztaltam semmiféle politikai nyomást, agitációt, vagy bármi ilyesmit a HÖK részéről. A gólyatáborban meg főleg nem került semmi ilyesmi szóba. Buli, játékok, ismerkedés, ivás, még több buli és ökörködés volt, ahogy egy gólyatáborhoz illik” – mondta a „langy fideszesként” jellemzett lány, aki szintén nem tudja elképzelni gólyatábori őrsvezetőjéről, hogy érintett lenne a lista-ügyben, egyben megerősítette, hogy pontosak a róla leírt adatok.

A Jobbiknak kellettek az adatok?

„ÁJK Politolgus, Kőrösi Ádi, Zsinka Juli ismeri” jelzőkkel jellemzett hallgató szerint „etikátlan, de sajnos a Facebook és az Iwiw korában biztosra vehető, hogy több egyetemnél, cégnél, szervezetnél is készült már hasonló lista”. Szerinte nem valószínű, hogy a listát saját szórakoztatására írta néhány HÖK-ös: „ha ennyi energiát fektettek a kényes adatok (származás, vallás, politikai nézetek) kigyűjtésére, valószínűleg nem belső használatra készült, hanem eljuthatott valamilyen politikai szervezethez is egy kivonat.” Többekkel ellentétben állítja, a HÖK politikai elfogultsága már a gólyatáborban kiderült, hamar nyilvánvaló lett, hogy „az egyetem nagy részével szemben a HÖK-ösök szélsőjobboldali beállítottságúak”.

A „szívós alternatív köcsögként” jellemzett fiú szerint „maximum öt ember készíthette ezeket a listákat”, akik a legálisan összeírt listába nyúlhattak bele valamilyen okból. Szerinte a listáknak a későbbi HÖK-képviselők kiválasztásában kevés szerepe lehetett, például ő is HÖK-tag lehetett a negatív jellemzés ellenére, igaz, csak a listát készítő Szávay István és köre távozása után. Szerinte az ő távozásukkal a listázásnak is vége lehetett, ezért HÖK-ösként „tiszta a lelkismerete”. „A mi intézetünkben nem beszélhetünk jobbikos befolyásról, bár a szakos HÖK-képviselők a kari elnökség munkájába kevésbé látnak bele” – mondta. Az esetet ugyan elítéli, feljelentést viszont nem akar tenni, mivel nem szeretne „politikai ügybe” belekeveredni.

Kilépnek a HÖK-ből

A listázás miatt szerdán már a HÖK jelenlegi tagjai is tiltakozásukat fejezték ki. Két magyar szakos képviselő a Facebookon bejelentette: tiltakozásul lemond tisztségéről. "Kovács Heni és Németh Dorka a mai napon azonnal hatállyal lemondott, az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzat minden lépésétől elhatárolódnak. Az elmúlt napok eseményeit (a HÖK által vezetett listát) elítélik és a továbbiakban nem kívánnak együtt dolgozni/együttműködni a szervezettel" – írják a Facebookon közzétett üzenetben.

FORRÁS: http://hvg.hu/itthon/20130220_lista_ELTE_BTK_HK

 

Szólj hozzá!

Címkék: listázás HVG

A bejegyzés trackback címe:

https://hokfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr365095148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása